Websitet bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere  
 

Find dit produkt


Brug vores produktmenu til nemt og hurtigt at finde og navigere rundt i hele vores store lyskilde sortiment:

Råd & Vejledning


Skal du skifte til LED?
OSS Lyskilder
OSS Armaturer

Nyhedsbrev


Print
Tip en ven
Til forsiden
OSS Lyskilder

OSS LyskilderLystekniske begreber
 • Belysningsstyrke (Lux) Mere

  Belysningsstyrke kaldes også lux og er et mål for, hvor meget lys der rammer en flade (lumen/m2). Dansk Standard DS700 fastsætter en række krav til niveauet af kunstig belysning i arbejdslokaler. F.eks. bør der ifølge standarden være 500 lux ved kontorarbejde med vedvarende læsning, og 200 lux som almenbelysning i et lokale.

 • Candela (Cd) Mere

  Candela kaldes også lysstyrke og er et mål for tætheden af lyset i den retning, hvor en lyskilde lyser kraftigst. Lysstyrken angives typisk for lyskilder, som har en reflekterende belægning, som f.eks. en 12 volt halogenpære ø50mm.

 • Kelvin (K) Mere

  Kelvin kaldes også farvetemperatur og er et udtryk for, hvilken lysfarve lyset har. Jo højere kelvintemperatur, desto koldere er lyset og jo lavere kelvintemperatur, desto varmere er lyset. Det er muligt at aflæse Kelvin-temperaturen ud fra lyskildens farvekode f.eks.er 827 lig med Kelvin temperatur på 2700 K hvorimod 930 er lig med 3000 K.

 • LED Mere

  LED, forkortelse af Light Emitting Diode. LED pærer har mange fordele, og løsninger med LED er energibesparende og holder i meget lang tid. Det kræver dog, at man vælger en LED med optimal afkøling. Elleres risikerer man at lysstrømmen, levetiden og effektiviteten nedbringes drastisk. 35% af energien omdannes til lys, 65% til varme.

 • Levetid (timer) ikke-LED Mere

  En lyskildes levetid defineres som det antal timer, hvor 50% af lyskilderne er udbrændt. Forskellige faktorer kan være med til forkorte levetiden, f.eks. kan vibrationer være med til at forkorte levetiden af glødepærer, hvorimod for mange tænd/sluk kan forkorte levetiden af sparepærer.

 • Levetid (timer) LED Mere

  LED lyskildens levetid defineres, som det tidspunkt hvor 70% af den oprindelige lysmængde er tilbage. LEDens levetid forkortes drastisk, hvis den udsættes for meget høje temperaturer.

 • Lumen (Lm) Mere

  Lumen kaldes også lysstrøm og er et mål for den totale mængde lys, der udsendes fra en lyskilde.

 • Lysudbytte (Lm/w) Mere

  Lysudbyttet måles i lumen pr. watt, og er forholdet mellem den lysstrøm en lyskilde udsender og hvor stor en effekt, den forbruger. Lysudbyttet angiver derfor en lyskildes effektivitet. Jo højere lysudbytte desto mere energieffektiv er lyskilden. Eksempelvis har en 40 watt glødepære et lysudbytte på 10lm/w, hvorimod en 7 watt LED pære har et lysudbytte på 58 lm/w. Andre LED erstatninger, som LED lysstofrør har f.eks. 100 lm/w.

 • Ra-indeks (Ra) Mere

  Ra er et farvegengivelsesindeks, på engelsk kaldet colour rendering index (CRI). Ra angiver, hvor god en lyskilde er til at gengive en række referencefarver. Indekset går fra 0 til 100 med 100 som optimal farvegengivelse. Det er dog kun sollyset, der har en Ra værdi på 100. Man betegner Ra værdi > 90 som rigtig god, Ra værdi > 80 som god og Ra værdi < 80 som mindre god. Det er muligt at aflæse Ra-værdien ud fra lyskildens farvekode f.eks.er 827 lig med Ra værdi > 80 hvorimod 930 er lig med Ra værdi > 90.

 • Watt (W) Mere

  Watt kaldes også effekt og angiver, hvor meget en lyskilde forbruger ved maksimal udnyttelse af dens kapacitet.